Den perfekte kniven

Den perfekte kniven?

"Jeg fryser når jeg ikke har en god kniv på baken"
Gammelt Norsk skæv ordtak.

"Den perfekte kniven" er en umulighet å finne.
Det er enkelt å forklare; den finnes ikke.

Alt her er avhengig av smak, vane og størrelse på hånden til bruker.
Dessuten er det avhengig av bruksområdet i kombinasjon med kapasitet på lommeboken til kjøper.

    
                                            Kniven er vårt eldste redskap.

                                Kniven er fortsatt et dagligdags redskap.
      
                    Kniven er et kunstverk laget med kjærlighet og omsorg.

                                                Kniven er et samleobjekt.

                                        Kniven er ikke skadelig i seg selv.


Kniver er jo også et vanvittig stort tema så vi starter litt forsiktig med Cold Steel sin plansje over kniv-anatomi.

http://lib.store.yahoo.net/lib/csstoreonline/bladeterms.gif

Det du trenger.
Du er godt hjulpet og langt berget med en god kniv. 
Det er også noe av det første en friluftsmann trenger.
Den billigste typen er den med rødt treskaft, rødt eller blått plastskaft og plastslire.
Den er ikke særlig vakker, men er den som oftest er å se hos skogsarbeidere, bønder, gjetere og yrkesfiskere fordi den er billig og effektiv nok. 
Desuten gjør det ingen ting om de ruster eller ødelegges da de er bilige og kan derfor hives.
De fancy knivene som kaller seg: Amerikanske jaktkniver, Rambo kniver, eller rare navn og kommer med eller uten sag, wire kutter, trykknapper, sprettert, kompass, fiske og syskrin eller en liten verktøykasser i knivskaftet eller sliren, kan du med fordel klare deg uten  i skog og mark.
Men de kan være fine i samlingen din var svært så tøffe når jeg var mindre.

Brukskniven
Kniven er ditt viktigste verktøy i skog og mark så vel som på sjøen eller på kjøkkenet.
Du bør ha med en kniv av rent sikkerhetsmessige årsaker på alle typer turer.
Med en god kniv kan du lage deg redskaper eller en krykke hvis du skader beinet, gjøre opp varme, skaffe deg mat og ly eller reparere ødelagt utstyr. 
Hva man bør ha med seg i sekken er avhengig av smak og vane. 
Den vaneligste brukskniven blandt "den eldre garde" har en bladlengde på mellom fire og femten centimeter. 
Omlag tre tommer, eller syv og en halv centimeter, mener mange andre er det ideelle til vanelig bruk i skog og mark.
De yngre har helst med seg flere kniver, en same kniv (til grovere bruk) og en "mindre" kniv til alt annet. 
Denne "lille kniven" er ofte å se med mellom 10 og 20 cm blad og ofte bred og tung til lengden. 

Eggens vinkel bestemmer bruken

Setter du opp kniven med en egg som er kort og bratt, er den egnet til å hugge og kappe, altså til grove jobber, som ikke krever en så skarp kniv. 
Du får da en egg som det ikke så lett blir hakk i, og som holder seg passe skarp lenge.
Vil du ha en virkelig kvass kniv, bør eggen ha en slak vinkel. 
Ulempen med denne eggen er at den raskere blir sløv og at den lett får hakk og kutt i seg. 
Kniver med godt knivstål kan du gjerne gi en litt slakere vinkel enn de billige arbeidsknivene med dårlig stål. 
Dette er i hovedsak grunnen til at en kniv med førsteklasses stål holder seg skarp lenger enn billigkniven.

Stålkvaliteten

De fleste kniver er merket "rustfritt stål" eller "stainless steel", men alt er relativt, spesielt her. 
Det engelske ordet "Stainless" betyr ikke rustfri men flekkfri. 
Rustfritt stål er en drøm som svikter i kontakt med luft, vann eller normalt bruk. De beste "rustfrie" egenskapene kommer ofte av krom i stålet, dessverre svekker dette stålet og egner seg fort dårlig til å holde en egg.

Kniver leveres i forskjellige stålkvaliteter. 
Kniver i mykt stål er lette å få skarpe, men eggen holder ikke særlig lenge og blir fort hakkete og lite pene. 
Til denne gruppen tilhører de billigste knivene som ofte også har mye krom i stålet. 
Denne knivtypen er kanskje å foretrekke til allround bruk hvor eggen skal brukes til litt av hvert.
I kontrast til disse knivene står de dyre forseggjorte knivene med virkelig seigt og hardt stål. 
Disse kan brukes lenge før de blir sløve.
Ulempen, er at den høye stålkvaliteten fordrer at det brukes virkelig gode bryner. 
En annen ulempe er at det kan være lett for at det spretter ut biter av eggen, i stedet for at det blir hakk. 
Mange liker å ha en kniv med høy kvalitet på materialer og det håndverksmessige arbeidet, men slike kniver bør du ikke bruke ukritisk som pirke og skrapeverktøy. 
De er ofte dyre og synd om de blir stygge.
Tilgjengjeld så er disse knivene langt mere til å stole på når det kommer til uttoldenhet og kvaliteten på arbeidet er større se også neste kapittel her. 

En sløv kniv er en farlig kniv.

Den glipper lettere og du bruker mye kraft på å jobbe.
Dette øker sjangsene for skader og er frustrerende.
Et kutt fra en sløv kniv lager et bredt kutt som gror sakte, en skarp kniv lager smale rette kutt som har lett for å gro.
Med andre ord: En sløv kniv er ingen kniv, men noe som hindrer deg i jobben og er "farlig".

Slipe Tips!

Bruk rikelig med vann eller olje når du sliper. 
Etter grovslipingen bryner du kniven med stadig finere bryner til den blir så skarp som du ønsker. 
Synes du det er vanskelig å få kniven skarp, er det som regel fordi du ikke holder samme vinkel på brynet hele tiden. 
Dette kommer med trening og øvelse. 
Du kan også få tak i egene slipesett hvor du spenner fast kniven og lar brynet slipe kniven i en ønsket vinkel. 
Med slikt utstyr er det lett å få en skarp kniv, men ikke noe å bære med seg i skog og mark.
En måte å teste om kniven er skarp på, er å holde et papirark i et hjørne og med kniven skjære arket vertikalt i to, midt på. 


Vis knivvett.

Kniven må sitte fast i slira.

Smarte folk har kniven i slira når den ikke er i bruk. 

Husk å tørke kniven av før du slirer den.

Kniven er redskap, et verktøy, og ikke leketøy.

Kniven er farlig for en som ikke viser respekt for den.

Skjer alltid fra deg, aldri mot deg eller andre.

Det er fort gjort å skjære seg når man er glatt på fingrene.

Hvis du ikke er vant til å bruke kniv, kan du jo velge en kniv med parerstang, dette minsker risikoen.

Mange har fått sene og leddbåndskader av uvettig verktøy og knivbruk og slikt heles sakte.



Nyhetsbrev

Jeg vil abonnere på nyhetsbrevet.

Følg oss gjerne på facebook for oppdateringer, nyheter og bilder fra butikken. Brukes kun som informasjonsside, alle henvendelser kan sendes til post@pentagon.no eller på telefon 22 11 00 11!

 

|Pentagon Army , Storgata 37, 0182 Oslo. | Konto nr. 1503 14

73303|